Chestiuni documentaristice (inclusiv bibliologice)

Dan Matei (care își dă și el cu părerea).

Scrisoare deschisă domnului ministru Valerian Vreme

leave a comment »

07.09.2010
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale
Scrisoare deschisă domnului ministru Valerian Vreme

Stimate domnule ministru
Acum aproape o lună am adresat o scrisoare domnului ministru Sandu, la care dânsul nu a apucat să răspundă. Problema fiind importantă, reiau demersul, ușor extins.

Întâi, vă semnalez că proiectele depuse în cadrul operațiunii 3.2.1. Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la boadband, acolo unde este necesar așteaptă din 26 octombrie 2009 să fie evaluate ! Adică niște buni bani structurali zac nefolosiți de aproape un an ! Cu ceva timp în urmă, am propus în public să se aleagă câștigătorii prin tragere la sorți. Nu glumeam; dacă respectiva comisie nu poate să se decidă, să decidă Domnul !
Dar dacă metoda propusă de mine nu s-a aplicat, atunci vă înștiințez că Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a depus, alături de alte cinci bune proiecte, — în cadrul acestei operațiuni 3.2.1. — un proiect direct destinat internetizării serviciilor de bibliotecă, intitulat: Platforma națională integrată pentru management de bibliotecă publică” (cod SMIS: 14242).
Chiar dacă unora o să li se pară scandalos, vă rog să interveniți energic pentru ca acest proiect să fie selectat. Notez că serviciile de bibliotecă (greșit traduse în HG 195/2010 prin sintagma „librăria publică”) sunt pe poziția 8 între cele 20 de servicii monitorizate la nivel european, prin urmare proiectul Ministerului Culturii ar rezolva deplin unul dintre cele 20 de servicii prioritare ale programului eRomânia.

Sigur, se poate spune că există o comisie care evaluează proiectele pe baza unor reguli, iar eu vă cer să interveniți nereglementar. Se poate, dar o asemenea intervenție s-ar justifica printr-un interes superior — folosind cuvinte mari, aș putea chiar spune „interes național”. (În paranteză fie spus, concursul de proiecte din cadrul operațiunii 3.2.1. mi se pare straniu; parcă ar fi un concurs literar la care concurează romane-fluviu alături de epigrame.)

Sistemul biblioteconomic propus de Ministerul Culturii ar fi o componentă foarte utilă și foarte vizibilă a sistemului eRomânia. El ar oferi un mecanism la nivel național prin care, în principal:
  1. s-ar evita risipa de efort de catalogare (în prezent, dacă 100 de biblioteci achiziționează o carte, se elaborează 100 de fișe bibliografice, desigur în multe variante ușor diferite !);
  2. s-ar substanția împrumutul interbibliotecar (și acum biblioteca mea de cartier poate să împrumute pentru mine o carte de la altă bibliotecă; problema e că nu știe care bibliotecă din țară are cartea cu pricina).
Dar, în subsidiar, sistemul ar putea să ofere și alte funcționalități foarte utile. De pildă, editurile ar putea să-și ofere titlurile bibliotecilor/utilizatorilor, chiar înainte de a fi publicate, iar cercetătorii ar putea fi asistați să-și elaboreze bibliografiile de lucru într-unul din formatele consacrate, și în același timp s-ar acumula (gratuit) informații bibliografice într-o bază de date națională. Mai mult, dacă acest sistem va fi dezvoltat în regim open source, mai precis sub licența EUPL v1.1 (European Union Public Licence) care este promovată de Comisia Europeană, s-ar da un bun exemplu pentru viitoarele sisteme informatice dezvoltate pe bani publici.

Institutul de Memorie Culturală – CIMEC dezvoltă și întreține Catalogul Colectiv Național al Cărții Vechi Românești și Catalogul Colectiv Național al Incunabulelor. Așadar, în chestiunea informatizării colecțiilor de bibliotecă vă vorbesc în oarecare cunoștință de cauză, dar — mai ales — în calitate de important utilizator potențial al sistemului propus de proiect.

Prin urmare, insistând asupra utilității sociale a sistemului, vă rog să tratați cu bunăvoință propunerea mea.

Cu considerație,

Dan Matei, director (Institutul de Memorie Culturală – CIMEC)
PS. Breasla bibliotecară îmi șoptește că sunteți de mult un suporter important al bibliotecii publice din Onești. Asta îmi sporește speranțele.

PPS. Notă personală:
Chiar la o privire superficială asupra listei proiectelor propuse în cadrul operațiunii 3.2.1, se vede că zeci de autorități locale propun, practic, același proiect, cu titulaturi mai mult sau mai puțin imaginative. Să zicem că din acestea sunt selectate trei proiecte pentru consilii județene, cinci pentru primării de oraș și zece pentru primării de comună. Ce se va întâmpla ? Trei județe, cinci orașe și zece comune vor avea sisteme diferite, dar cu funcționalități similare. Și celelalte 38 județe ? și zeci de orașe ? și mii de comune ?

În condițiile date, mi s-ar părea rațional să se finanțeze dezvoltarea open source a:
  1. trei sisteme generice pentru consiliile județene;
  2. trei sisteme generice pentru prefecturi;
  3. trei sisteme generice pentru primăriile de oraș;
  4. trei sisteme generice pentru primăriile de comună,
desigur, toate compatibile între ele și compatibile cu sistemele guvernamentale, i.e. interoperabile, i.e. respectând standarde de intercomunicare, aprioric elaborate.

Apoi aceste sisteme să fie oferite gratuit tuturor autorităților publice. Zic câte trei sisteme (cifra e simbolică) , pentru ca beneficiarii să aibă de unde alege. Să nu li se pară că li se impune un singur stil. Ulterior, autoritățile publice n-ar mai avea motive să achiziționeze pe bani publici sisteme similare.
Nu spun că nu trebuie să existe o secțiune și pentru proiectele unicat. Dar această secțiune să fie separată și bugetată distinct.

Reclame

Written by poliptic

8 septembrie 2010 la 8:24 am

Publicat în cataloage, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: